ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

 

Βιογραφία

Χρονολόγιο

Τα κολάζ

Νόμπελ

Παραπομπές

Βιβλιογραφία

Διαδρομές

Επικοινωνία

 

Έργα

Ευρετήριο

 

Εάν έχετε πρόβλημα με την ταχύτητα παρουσίασης των ποιημάτων μπορείτε εναλλακτικά να μεταβείτε εδώ

 

 

    Σας καλωσορίζουμε σ' αυτές τις ιστοσελίδες, όπου επιχειρούμε μια παρουσίαση του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

    Εκτός από μια συνοπτική ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ του και το εκτενέστερο ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ της ζωής του, γνωρίστε τα ΚΟΛΑΖ που φιλοτέχνησε και διαβάστε μεταφρασμένα αποσπάσματα από το λόγο που εκφώνησε κατά τη βράβευσή του με το ΝΟΜΠΕΛ λογοτεχνίας. Στις ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ θα βρείτε ένα εκτεταμένο ευρετήριο των προσώπων τα οποία συναντά ο αναγνώστης των ποιημάτων του, ενώ μια ενημερωμένη συλλογή των σχετικών εκδόσεων υπάρχει στην ενότητα ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

    Στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ παρουσιάζουμε τη δική μας εικαστική αναφορά σ' αυτό το μεγαλειώδες αλλά και εξαιρετικά επίκαιρο έργο. Εδώ παρακαλούμε για την υπομονή σας.

    Οι υπερσύνδεσμοι ΕΡΓΑ και ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ θα σας παραπέμψουν στο έργο του ποιητή, το οποίο παρουσιάζεται, διορθωμένο, με βάση μια άλλη, ηρωική προσπάθεια ενός συν- Έλληνα, που, για τους δικούς του λόγους έδωσε την "μαγιά" για να γίνει το ποιητικό έργο του Ελύτη προσιτό στο ευρύ διαδικτυακό κοινό και το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ .

    Σας προτείνουμε παράλληλα να απολαύσετε το έργο του ποιητή στην έντυπη, πολυτονική έκδοσή του. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο Ελύτης υπήρξε εξαιρετικά προσεκτικός ακόμη και στις λεπτομέρειες έκδοσης των βιβλίων του, γι' αυτό και αποτελούν αισθητικές επιλογές του και, για πολλούς, μέρος του ποιητικού του έργου.

    Κλείνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον άγνωστο δημιουργό των ποιητικών ιστοσελίδων, η τιτάνια προσπάθεια του οποίου συναντά την ευγένεια, την ανιδιοτέλεια και το περίσσευμα ψυχής του έθνους, στοιχεία που ανέκαθεν αποκαθιστούσαν την ανεπάρκεια των όποιων θεσμών.

 

Καλό Ταξίδι Έλληνα. 

Η άποψη του ανώνυμου Έλληνα που έγινε η αιτία να υπάρξει ολοκληρωμένο το ποιητικό έργο του Ελύτη στο διαδίκτυο, σχετικά με το "’ξιον εστί"...

...θα αποτελέσει, φύση - θέση, κείμενο θεμέλιο λίθο, Ευρωπαϊκής σκέψης ικανής να αντιμετωπίσει την  βαρβαρότητα